onsdag 21 september 2011

Lagring av öl

Är det en bra idé att lagra öl?
Svaret är tveeggat; absolut och absolut inte!

Jag ska utveckla en smula; grunden är att öl är en färskvara som bör konsumeras i närtid från inköpstillfället. Men så finns det några faktorer som gör att öl ändå går att lagra:

* Humle konserverar
* Ju mörkare malt, desto längre kan ölet "stå till sig"
* Högre alkoholhalt håller längre än lägre.

Helt lätt är det ändå inte: En Euro Strong Lager som åtminstone har en alkoholhalt lämplig för lagring är inget som utvecklas av att gömmas undan. Det är en ganska enkel produkt som har ganska enkla råvaror, det finns liksom inget som kan bli bättre. Den håller längre än en vanlig ljus öl, men vinner inte på lagring.

En American Double/Imperial IPA, har oftast alla tre faktorer ovan, som talar till sin fördel ur lagringssynpunkt. Men inte heller här är lagring någon bra idé. Anledningen är att humlen som konserverar ölet tappar smak med tiden. Denna ölstil bygger ju på en kraftig humlesmak, något som alltså "dör".

Nej, ölstilar som vinner på lagring är sådana där humlen inte har en framträdande smakmässig betydelse. Till exempel belgiska öl har ofta mycket humle, men där är den mer diskret i smak och även om den försvinner spelar det inte så stor roll för smaken. Ett bra exempel på detta är Quad. I detta fall utvecklas ölet, precis som ett bättre vin utvecklas vid lagring. Smakerna förändras, fördjupas - kort sagt gifter sig smakerna.

Det finns många ölstilar som verkligen vinner på lagring, jag har till exempel haft glädjen att dricka en English Barleywine som lagrats på rätt sätt i åtta år. Det var en fantastisk upplevelse.

När jag beskriver ölstilarna kommer jag att ange om jag tycker det är lämpligt att lagra just den stilen, eller om förhållandet är det rakt motsatta.

Hur går man då tillväga för att lagra öl?
Några enkla regler:

* Mörkt
* Svalt
* Så jämn temperatur som möjligt.
* Låt flaskorna (oftast kommer lagringslämplig öl i just flaskor) vara ifred. 

Idealiskt är en vinkällare (eller en ölkällare).
10-12 grader i ett mörkt utrymme där man inte pillar på flaskorna är en bra förutsättning. En annan är att du köper så pass mycket att du inte riskerar att dricka upp ölet innan du låtit det vila tillräckligt länge.

Ett nybörjartips: Bestäm dig för en öl som du vill prova att lagra.
År ett: Köp några flaskor (minst fem).
År två: Köp nya flaskor, och när du ställer ner dina flaskor i källaren ta upp en från första året och jämför med en från år två.
År tre: Köp nya flaskor, och när du ställer ner dina flaskor i källaren hämta upp en två-åring, en ett-åring och jämför med en färsk.
Detta upprepar du år efter år. Det fungerar i princip i oändlighet, begränsningen ligger i hur många öl man köpt första året (och självklart i om man kunnat låta bli att gå och stjäla från sig själv och på så sätt utarma ölkällaren.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar