onsdag 21 september 2011

Thomas Creek Up The Creek

Stil: American Double/Imperial IPA
Alkohol: 12,5%
Bryggeri: Thomas Creek Brewery
Land: USA (South Carolina)
Pris: ?

Ytterligare en öl från "Bispen" i Växjö...
Enligt etiketten är detta en Extreme IPA (vilket kanske ska tolkas som en Trippel IPA - TIPA, även om det inte är en existerande ölstil).

1. Upphälld i glaset är den mörkbrun med röda nyanser. Till och med kronan är brun, gräddig och tät - sjunker långsamt och efterlämnar fantastiska gardiner.

2. Doften domineras av söt, så söt malt, rostad och sirapslik. Mycket mörk torkad frukt. Detta är min första DIPA (TIPA) där malten "knäcker" humlen, och dessutom gör det rejält.

3. Smakar som den doftar. Några nyansskillnader dock; sötman är melassartad och humlen spelar, om möjligt, än ännu mer undanskymd roll.

4. Kroppen är kraftig och väldigt gräddig medan kolsyran håller sig på mattan. Eftersmaken är lång och söt. Alkoholnärvaron är hög.

5. WOW! Jag älskar verkligen denna öl! Men att recensera den som en DIPA gör den långt ifrån någon rättvisa. Om bryggeriet kallat detta för Barleywine hade superlativen blivit många, men som en DIPA är det för lite humle och alldeles för mycket maltdominans. Grymt komplex öl, dock!

Ett litet PS: Jag rekommenderar normalt inte någon att lagra en DIPA. Men denna öl är undantaget som bekräftar regeln; då malten är dominerande och humlen är så pass mild - lagra på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar