måndag 12 september 2011

Founders Imperial Stout

Stil: Russian Imperial Stout
Alkohol: 10,5%
Bryggeri: Founders Brewing Company
Land: USA (Michigan)
Pris: ?

Öl smakad på Karlskrona ölfestival.

1. Detta ser ut som motorolja i glaset, kolsvart och aningen trögflytande. Kronan är chokladbrun och förhållandevis liten. Den sjunker ganska snabbt och efterlämnar trevliga skumgardiner.

2. Doften är fantastisk; mörk bitter choklad och starkt svart kaffe tillsammans med en mängd olika torkade mörka frukter, såsom fikon, russin och dadlar. Komplex är knappt rätt ord för att beskriva doftupplevelsen. Det finns till och med en betydande andel bitterhumle.

3. Smaken följer i stort sett vad doften antydde. Några skillnader är att beskan från humlen är starkare och det finns en tydlig ton av hårt rostad, nästa rökt malt. Någonstans i bakgrunden finns en svag vaniljton, som får mig att misstänka att denna öl är lagrad på ekfat. En fråga infinner sig; var är alkoholen - den är väl dold.

4. Kroppen är kraftig och aningen tjock (tänk er grädde), medan kolsyran är sparsam. Eftersmaken som stannar en stund består av en förtjusande beska, balanserad med choklad.

5. Totalupplevelsen är att detta är en mycket välbalanserad och välbryggd öl. Förvånansvärt är att alkoholen endast fanns på etiketten, eller möjligtvis även i mina ben efter smakningen :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar