lördag 27 augusti 2011

The Fundamental Blackhorn


Alkohol: 11,0%
Bryggeri: Hornbeer
Land: Danmark
 

1: När jag häller det i glaset är det i princip kolsvart. Skumkronan är stor och kompakt, sjunker långsamt och lämnar bra skumgardiner efter sig.

2: Näsan fylls av frikostigheten med sötma i den välrostade malten. Där finns också mycket mörk bitter choklad. Charkuterier och apelsin (kanske främst apelsinskal) finns med i doften, som även påminner om melass. En blyg vaniljton finns, men ganska återhållen.

3; Smaken består av mycket sötma i malten som även är hårt rostad, nästan som vore den rökt. En stark kaffesmak kompletteras av mörk bitter choklad. Jag hittar också mörk torkad frukt; fikon och dadlar i detta fallet. Slutligen finns en tydlig apelsinton, men även en del vanilj som (med största sannolikhet) kommer sig av att ölet är lagrat i ekfat.

4: Eftersmaken hänger kvar en stund och består av hårdrostad/nästan rökt bitter sötma. Kroppen är tung och kolsyran återhållen. Men det är som att dricka grädde - lättdrucket och väldigt lent i halsen, trots den höga alkoholhalten och den kraftiga rostningen av malten.

5: En mycket trevlig Imperial Stout, som inte har för mycket av något, men ej heller för lite. Om den inte tagit slut på bolaget - KÖP!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar